Vilken router behöver du?

 

Wifi har blivit en vanlig syn både i hem och på offentliga platser – och för varje trådlöst nätverk krävs det en router. Därför säljs det nu gott om routrar på olika affärer runt om i landet och försäljningen har skjutit i höjden. Däremot är det inte alla som vet vilka parametrar som är viktigast att tänka på när det gäller inköp av en router. Eftersom routern är en av de mest grundläggande komponenterna i varje trådlöst nätverk kan det löna sig att lägga extra mycket krut på att försöka köpa en router av hög kvalitet. Här är några av kriterierna som du bör ha i åtanke.

1200px-Netgear-DG834G-RouterDet första du bör titta på är hur många enheter som routern tolererar. Även om en mindre router kan locka prismässigt är risken stor att den endast klarar av att hantera en eller två enheter simultant. Om du bor ensam i en mindre lägenhet kan det vara ett alternativ, men om det bor fler än en i hushållet kan det leda till frustrerande upplevelser med kraschande nätverk. Dessutom kanske du vill koppla upp flera enheter samtidigt, som dator, telefon och surfplatta. När du köper en rejäl router som klarar av fler enheter står du rustad inför framtiden om du skulle vilja köpa in fler prylar med Wifi-funktion.

En annan aspekt att ta hänsyn till är avståndet. Återigen kan den minsta routern fungera om du endast planerar att använda det trådlösa nätverket på en begränsad plats, men om du vill ha det i ett större hus kan du behöva köpa en router som klarar av större avstånd. Du får också ha i åtanke att tjocka väggar kan påverka signalen, vilket ytterligare kan öka behovet av att köpa en router med högre förmåga att skicka ut nätverket.

Precis som med de flesta elektronikprylarna tillverkas routrar av en uppsjö olika märken och tillverkare. Det betyder att du kan behöva leta en stund innan du hittar märket för dig. I regel finns det både dyrare och billigare märken – och även om de dyrare tenderar att vara bättre sett till kvalitet finns det prisvärda routrar även i den nedre prisregionen. Då kan du också lägga pengar på annan elektronik som att hyra komradio istället.

Leave a Reply