När nätverket ligger nere

Det låter som en skräckfilm i de flestas öron, ”När nätverket ligger nere”, men problemet går ofta att åtgärda med några simpla steg. För att slippa ångesten när favoritprogrammet avbryts, eller undvika stressen när ett mejl inte skickas korrekt – läs detta inlägg.

Har du en gammal router?

Du kan nog själv lista ut vart jag är på väg. En människa blir segare med tiden, en router blir segare med tiden. Ta en titt på din dammiga router, där den står undangömd i hall eller vardagsrum. Det finns faktiskt en risk att den givit upp, – i alla fall för en sekund eller två. Starta om den och börja fundera på att investera i en ny.

När den sprillans nya routern sedan anlänt, kan du använda den gamla för att skapa en wifi extender, det är både funktionellt, miljövänligt och kreativt!

Internetleverantören krånglar

Många gånger så är det dock inte routern som är problemet, utan något större. Din internetleverantör kan ha fått problem med sina servrar. Gå in på din internetleverantörs hemsida, så kan du oftast se aktuella driftstörningar. Det är viktigt att komma till botten med ett nedlagt nätverk, speciellt om du exempelvis är i behov av akut specialisttandvård och är mitt i ditt sökande efter din lokala tandläkare.

Det finns sätt att optimera ditt nätverk i största allmänhet, dock, ett Mesh-nätverk är exempelvis en riktig vinnare, när det kommer till ett snabbt internet. Ett sådant nätverk har flera mindre radiosändare, som du kan placera i flera rum, till skillnad från routern som gärna tronar bakom gardinen.

Din dator eller mobil säger nej

Ibland kan du ta en titt på dina apparater, där problemet faktiskt först gör sig synligt. Du kan ha råkat inaktivera internet på datorn eller mobilen, då är det bara att aktivera det på nytt. Om det dock gäller mobilen så kan det vara en sådan simpel sak som att din surf tagit slut (då känns denna artikel lite långsökt att läsa, kanske). Det går oftast att köpa till sig mer surf via ett sms! Se dock till att inte negligera din partner, i all panik. Många glömmer bort att titta upp från sina elektroniskt förlängda armar.

Starta om systemet

Nej, jag vill inte fördumma dig. Men jag vill heller inte bortse från en av de vanligaste åtgärderna för ett nätverk som ligger nere. Genom att starta om din router, din mobil, din dator eller ditt Mesh-nätverk så väcker du systemet på nytt. Det blir ungefär som en välbehövlig elchock.

Leave a Reply