DHL

DHL står för Dalsey, Hillblom och Lynn, och är ett transport- och logistikföretag. Företagets namn är lätt förklarat, då det grundades år 1969 av Adrian Dalsey, Larry Hillblom och Robert Lynn. Företagets verksamhet var då betydligt mindre än det är idag, då den enda tjänsten företaget erbjöd var en kurirtjänst mellan San Francisco och Honolulu. I takt med att företaget gick allt bättre kunde dock de tre affärspartnerna utöka sin verksamhet, och snart erbjöd de sina kunder flygexpress till hela världen. Deras expansion skedde till stor del genom uppköp av andra företag, till exempel det schweiziska Danzas år 1999 och det brittiska Exel år 2006. Samma öde skulle dock drabba DHL, då Deutsche Post från år 1998 och framåt köpte allt fler aktier i företaget. År 2002 köpte Deutsche Post till slut hela innehavet, och idag ägs DHL till 100 procent av Deutsche Post World Net. Tillsammans med Deutsche Post och Postbank är DHL del av en integrerad företagslösning som gör att de kan erbjuda sina kunder hantering och transport av gods, såväl som av information och betalningar. Koncernen finns i mer än 220 olika länder, vilket gör den till det mest internationella företaget i världen och en av de största arbetsgivarna i världen. Koncernen har sitt centrum på Leipzig/Halle Airport, en byggnad som invigdes år 2008 och som är ett av de största byggena i Europa.1280px-dhl-fahrzeug

Bara i Sverige har till exempel DHL (som ju bara är en del av koncernen) nästan 5 200 anställda på runt 70 kontor, terminaler och stationer i hela landet. Även i Sverige har DHL också gjort erövringar av andra företag, då speditionsföretaget ASG blev uppköpt av Danza, som ju i sin tur blev uppköpta av DHL år 2000.

Som privatperson kan man komma i kontakt med DHL om man beställer något via nätet, eftersom många e-butiker använder sig av DHL som leveransmetod. Om du till exempel köper ett växthus hos Skanskabyggvaror.se kan du få se en gulröd DHL-lastbil köra fram till din tomt. Om man beställer mindre otympliga paket brukar man dock helt enkelt hämta ut paketen vid något av DHL:s utlämningsställen, som finns över hela landet.

Leave a Reply