4G i Sverige

 

Den teknologiska utvecklingen går stadigt framåt. Numera har var och varannan person en smartphone som är uppkopplad till mobilnätet. Medan det för bara ett decennium sedan på sin höjd gick att läsa e-post och surfa på enklare hemsidor använder vi nu vår mobiltelefon till alltifrån att se på film till att skicka större filmer. Det har förstås ökat trycket på en ny typ av teknologi. Den tidiga GSM-tekniken fasades ut till förmån för 3G. Nu håller den på att övergå till 4G. 4G innebär att det är den fjärde generationens mobiltelefoni – men vad betyder egentligen skillnaden mellan de olika teknikerna för användarna?

Den största fördelen med 4G är att det går betydligt snabbare att behandla stora dataöverföringar. På så sätt slipper du vänta länge på att sajten ska ladda eller att ditt e-postmeddelande ska skickas. Ännu mer relevant blir det när vi spelar upp video i allt högre kvalitet. HD-innehåll kräver

hiker using smartphone gps on travel hike living healthy active. All screen content is designed by me and not copyrighted by others and created with wacom tablet and ps

betydligt mer data för att kunna spelas upp och 4G kan se till att det flyter utan hack eller avbrott. Dessutom kan du ladda ned större bilagor med hjälp av 4G utan att det tar flera timmar. Med ett snabbare internet på mobilen är möjligheterna större att koppla upp datorn via internetdelning utan att märka en försämring av hastigheten.

I dagsläget är det inte alla telefoner som stödjer 4G. Det betyder att det kommer att dröja ytterligare innan tillgängligheten är tillräckligt bra för att alla ska kunna ta del av tekniken. Om du har köpt en smartphone i de högre prisregionerna under det senaste året är dock chansen stor att den kommer med 4G. I så fall gör du rätt i att skaffa ett abonnemang med fördelaktiga surfpriser eftersom du annars riskerar att få betala överpris när dina dataöverföringar blir större än du tänkt dig.

En nackdel med 4G-tekniken är att den i dagsläget inte är lika utbredd som vanliga telefonmaster. Det betyder att det kommer att behöva ske en utvidgning av den teknologiska infrastrukturen innan den klarar av att hantera stora volymer av data. Utbyggnaden sker dock i rask takt och den förväntas fortsätta att pågå för att alla svenskar ska ha möjlighet att få snabb surf i mobilen.

Leave a Reply