Så skapar du ett eget trådlöst nätverk

 

Trådlöst nätverk är något som de allra flesta efterfrågar, vare sig det är på jobbet eller på ett café. Många offentliga platser har nu gratis wifi som låter kunder eller gäster surfa fritt för att kunna kolla e-post, socialisera via sociala medier eller uträtta något ärende. Det har lett till allt fler önskar trådlös internetuppkoppling även i hemmet. Det är både enkelt och smart att koppla upp sig trådlöst hemma. Det gör att du slipper onödiga sladdar och du kan exempelvis använda din telefon utan att behöva surfa på ditt mobilnät. Här är tre enkla steg som ger dig trådlöst nätverk hemma.

Man hands uses on the tablet.

Det första du behöver se till är att du har en tillräckligt bra internetuppkoppling. Numera är bredband standard i majoriteten av alla hushåll och det gör det betydligt enklare att få ditt trådlösa nätverk att fungera. Eftersom trådlösa nätverk kan användas av många enheter samtidigt kan det vara bra att tänka på att ha en så snabb lina som möjligt för att du ska slippa ständiga krascher. Det gäller särskilt om du bor i ett hushåll med flera familjemedlemmar som alla vill surfa samtidigt. Det ger en större belastning på bredbandet och gör att det går långsammare.

Nästa steg är att köpa en trådlös router. Numera finns det routrar för en billig slant på stora elektronikvaruhus och du kan köpa en som passar storleken på ditt hus. Du behöver också en ethernet-kabel för att kunna koppla in din internetuppkoppling via routern. Att koppla in din router är en enkel procedur och du kommer snart att kunna koppla upp dig mot ditt alldeles eget trådlösa nätverk.

Om du bor i ett tätbebyggt område kan du behöva tänka på nätsäkerheten. Om ditt nätverk är oskyddat kan nämligen obehöriga enheter koppla upp sig och ställa till med oreda. För att skydda dig mot inkräktare är det bästa att ha ett lösenord som inte går att gissa sig till. Ofta är standard-lösenordet markerat under routern, men det går också att byta om du vill ha något mer personligt som lösenord. Då ser du till att du slipper människor som snålsurfar på ditt nätverk och saktar ned din hastighet.

Leave a Reply